Keresés

ENERGETIZÁLÓ ÉS STRESSZOLDÓ ÖNMASSZÁZS

Felgyorsult a világ, és mi lépést akarunk tartani vele. 

Napról-napra újabb társadalmi kihívásoknak kell megfelelnünk, környezetünk folyamatosan megújuló káros hatásai állandóan új terhelést jelentenek szervezetünk számára. Az emberi faj szinte bármihez képes alkalmazkodni, ha megfelelő időt kap rá, de most túl gyors a tempó.

Nincs időnk semmire!

A stresszhelyzetek megelőzésére, kivédésére és kezelésére számos nagyszerű módszer létezik, de idő és akarat hiányában ritkán fektetünk energiát ezek elsajátítására. 

Mivel környezetünket, életmódunkat ritkán van módunk, illetve szándékunk megváltoztatni, és az iramon sem szeretnénk enyhíteni, adottak a stresszhelyzetek, melyek szervezetre gyakorolt hatásai sokkal jelentősebbek, mintsem gondolnánk. Én most egy, a stressz hatásainak enyhítését célzó módszert szeretnék bemutatni, egy könnyen elsajátítható, napi pár perc alatt elvégezhető feladatsort.

A stressznek rendkívül szerteágazó hatásai lehetnek, egyesek szerint szinte minden betegség visszavezethető rá. Amit viszont mindannyian tapasztalhatunk, az a test különböző részein, izomzatban, belekben, szemekben és egyéb szervekben megjelenő feszültségek. Ezen feszültségek oldására, lazítására szolgálnak a lenti gyakorlatok. Amint oldódnak ezek a blokkok, enyhül a feszültség, a vér- és energiaáramlás fokozódik, ami elengedhetetlen feltétele a szervek egészséges működésének.

Szeretném felhívni a figyelmet, hogy a lenti módszerek nem alkalmasak semmilyen betegség, vagy tünet kezelésére! Ezen módszerek segítséget jelentenek a szervezet számára, hogy annak természetes öngyógyító erejét megerősítve, lehetőséget teremtsünk saját egészségünk kiteljesedésére.

A korábbi cikkben leírt módszerek, a szemmasszázs és a különféle nyújtások is alapvetően a stressz hatásainak csökkentését célozzák, a laza, rugalmas izomzat (a szemnél is) harmonikus, egészséges működést eredményez.

Ebben az írásban a kéz- és lábfej, a nyak és a has masszírozását fogom bemutatni.

A gyakorlatok előtt egy kis alapozás. A stressz enyhítésének legalapvetőbb módja figyelmünk elterelése a bennünket foglalkoztató problémákról. Ennek legkönnyebben elsajátítható módszere a megfelelő légzéstechnika, illetve légzésünk megfigyelése. Nem kell semmi bonyolult dologra gondolni, egészen egyszerűen lassan, ütemesen lélegezzünk az orrunkon keresztül, és figyeljük, hogyan áramlik a levegő a tüdőnkbe, majd onnan az orron keresztül ki. Először tanuljuk meg ezt, mert csupán ennek gyakorlásával is nagy mértékben csökkenthető az idegi és testi feszültség, és alkalmazzuk a technikát az önmasszázs végzése közben is.

A kézháton, a tenyéren és az ujjainkon számos akupresszúrás pont található, és több meridián fut rajtuk át. A különféle szervekhez köthető pontok ismerete nélkül is bátran végezhetjük a kézfej masszírozását. Alaposan nyomkodva, haladjunk végig a tenyéren futó vonalak mentén,

a kézháton az ujjcsontok közt, és magukon az ujjakon. Ahol fájdalmas helyre találunk, álljunk meg, és enyhítve a nyomáson, lazán, hosszasan lazítsuk fel a területet. Amikor enyhül a fájdalom, fokozzuk a nyomás erejét.

Két-három alkalom után tapasztalni fogjuk, hogy jelentősen csökken a fájdalom az adott területen – ezzel párhuzamban javul a ponthoz tartozó szerv működése is. A masszázs hatékonyságát könnyen megtapasztalhatjuk, ha kipróbáljuk a következőket. A különböző ujjakhoz, különféle érzelmi működések köthetők. Szorítsuk az adott ujjunkat másik kezünk tenyerébe, pár percig tartsuk így. Rövid időn belül enyhül az érzelem, és az ebből fakadó feszültség.

A hüvelykujjhoz az aggodalom, a mutatóujjhoz a szomorúság, a középső ujjhoz a türelmetlenség, a gyűrűsujjhoz a harag és a kisujjhoz a félelem kapcsolódik.

A talp olyan, mint egy kibernetikai távirányító, a megfelelő pontok megnyomásával aktiváljuk, energetizáljuk a kapcsolódó szerveket. A  talpmasszázs egy speciális, hatékony kezelési és diagnosztikai módszer, a már bárhol fellelhető részletes ábrák alapján mi is megkereshetjük a különféle szervekhez kapcsolódó reflexzónákat. Ha nem érzünk erre késztetést, egész egyszerűen is végezhetjük saját lábfejünk masszírozását.

A talp olyan, mint egy kibernetikai távirányító, a megfelelő pontok megnyomásával aktiváljuk, energetizáljuk a kapcsolódó szerveket. A  talpmasszázs egy speciális, hatékony kezelési és diagnosztikai módszer, a már bárhol fellelhető részletes ábrák alapján mi is megkereshetjük a különféle szervekhez kapcsolódó reflexzónákat. Ha nem érzünk erre késztetést, egész egyszerűen is végezhetjük saját lábfejünk masszírozását. A kézfejhez hasonlóan itt sincs különösebb szabály, alaposan masszírozzuk végig a lábfej felső-oldalsó részét, a bokák lágy környékét, az achilles-ínt és környékét a sarok felett és a talpat.

A talp olyan, mint egy kibernetikai távirányító, a megfelelő pontok megnyomásával aktiváljuk, energetizáljuk a kapcsolódó szerveket. 

A talpmasszázs egy speciális, hatékony kezelési és diagnosztikai módszer, a már bárhol fellelhető részletes ábrák  Ha fájdalmas pontra találunk, enyhítve a nyomás erejét, lassan, lágyan lazítsuk fel a területet. Kezünkkel feszegessük szét lábujjainkat, morzsolgassuk át őket, majd lefelé és felfelé is hajlítsuk meg őket.

Testünk legforgalmasabb csomópontja a nyak, itt haladnak át többek közt az érzelmi jelek is. Túlzott érzelmi terhelés és stressz esetén „torlódás” keletkezik, a nyaki izmok megfeszülnek, aminek hatására még tovább fokozódik a negatív érzelmek felhalmozódása. Ezért nagyon fontos az izmok ellazítása. A rugalmas, laza izomban fokozódik a vér- és energiaáramlás, megszűnnek a blokkok, könnyen „kiürülnek” a negatív érzelmek is. A nyak masszírozása nagyon fontos, de rendkívül egyszerű is. Tenyerünkkel és ujjainkkal alaposan nyomkodjuk végig a hátsó-oldalsó nyaki izmokat. Ha fájdalmas részt találunk, időzzünk el ott, lágyan lazítsuk fel a területet. Erőteljesen simítsuk végig nyakunk hátsó felét fentről lefelé és bentről kifelé. A nyaki csigolyáknál és közvetlen közelükben legyünk nagyon óvatosak! A gyakorlatot végezhetjük ülve, állva is, de legjobb hanyatt fekve csinálni, ugyanis ilyenkor lazulnak el a legjobban ezek az izmok. 

A nyak elülső részének átsimítgatása jó hatással van a tápanyagcsere folyamatokra és a beszéd energiájára. A hüvelykujjat eltárva a többitől, két kézzel felváltva, gyorsan, de óvatosan dörzsöljük végig a nyakat fentről lefelé, ahányszor jól esik. 

A nyak elülső részének átsimítgatása jó hatással van a tápanyagcsere folyamatokra és a beszéd energiájára. A hüvelykujjat eltárva a többitől, két kézzel felváltva, gyorsan, de óvatosan dörzsöljük végig a nyakat fentről lefelé, ahányszor jól esik. 

Ugyanezzel a kéztartással óvatosan masszírozzuk át a pajzsmirigy környékét. Végül három középső ujjunkkal gyors, de lágy, seprésszerű mozdulattal, fentről lefelé simítsuk végig a nyak elülső felét legalább tízszer. 

A has masszírozása külön tudomány az ayurvédikus és taoista masszázstechnikák közt. Ezen ősi tanítások szerint a különböző hasi szervek „raktározzák el” a különféle aktuálisan meg nem emészthető negatív érzelmi energiákat. Minden érzelemhez kapcsolódik egy szerv. A bánathoz és a gyászhoz a vastagbél és a tüdő, a türelmetlenséghez a szív és a vékonybél, a félelemhez a hólyag és a vese, az aggodalomhoz a gyomor és a lép, a haraghoz az epe és a máj. A modern orvosi kutatások is egyre többet foglalkoznak a sejtmemória jelenségével, meglepő kutatási eredményeket lehet olvasni ebben a témában. Ezen tudományok ismerete nélkül is bátran végezhetünk magunkon hasi masszázst, ha óvatosan és mértékkel végezzük, csak használni tudunk vele szervezetünknek. A gyakorlathoz feküdjünk hanyatt, térdünk alá tegyünk egy minél nagyobb párnát úgy, hogy a combunk minél jobban közelítsen a függőleges felé. Engedjük rá a lábunk súlyát a párnákra, így a hasfal el tud lazulni. Kezeinket az ábrán látható módon tartva laza, kis körkörös mozdulatokkal lötyögtessük a hasfalat, míg az el nem ernyed. Haladjunk végig az egész hason! 

Majd a másik kéztartással, szintén kis körkörös mozdulatokkal, de már lassabban és mélyebben masszírozzuk végig az egész hasunkat. Gyakran fogunk érzékeny, vagy akár fájdalmas pontokra találni. 

Majd a másik kéztartással, szintén kis körkörös mozdula-tokkal, de már lassabban és mélyebben masszírozzuk végig az egész hasunkat. Gyakran fogunk érzékeny, vagy akár fájdalmas pontokra találni. 

Ezeket nagyon óvatosan és lágyan, de hosszasan masszírozzuk, kis idő elteltével enyhülni fog a fájdalom, ekkor ismét megpróbálhatjuk mélyebben, határozottabban nyomni a területet. Ha rendszeresen végezzük a feladatot, tapasztalni fogjuk, hogy egyre kevesebb az érzékeny pont, és azoknál is enyhébb a fájdalom. Ezzel párhuzamosan, különös módon egyre jobban fogjuk magunkat érezni. Csökkenek az érzelmi hullámok, nyugodtabbnak, kiegyensúlyozottabbnak fogjuk érezni magunkat. Ha jól figyelünk, esetleg az első alkalomtól feljegyezzük pillanatnyi érzelmi állapotunkat, és a fájdalmas területeket, meglepő öszszefüggéseket találhatunk az adott területen található szerv érzékenységének oldódása, és az ehhez a szervhez tartozó érzelmi állapotunk változása közt.

Ezeket nagyon óvatosan és lágyan, de hosszasan masszírozzuk, kis idő elteltével enyhülni fog a fájdalom, ekkor ismét megpróbálhatjuk mélyebben, határozottabban nyomni a területet. Ha rendszeresen végezzük a feladatot, tapasztalni fogjuk, hogy egyre kevesebb az érzékeny pont, és azoknál is enyhébb a fájdalom. Ezzel párhuzamosan, különös módon egyre jobban fogjuk magunkat érezni. Csökkenek az érzelmi hullámok, nyugodtabbnak, kiegyensúlyozottabbnak fogjuk érezni magunkat. Ha jól figyelünk, esetleg az első alkalomtól feljegyezzük pillanatnyi érzelmi állapotunkat, és a fájdalmas területeket, meglepő összefüggéseket találhatunk az adott területen található szerv érzékenységének oldódása, és az ehhez a szervhez tartozó érzelemi állapotunk változása közt.

Zsenits Ákos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük