Keresés

A férfiak csökkenő spermiumszáma akár fajunk fennmaradását is veszélyeztetheti

Idén februárban jelent meg Shanna H. Swan PhD, a Mount Sinai Medical School és a világ egyik vezető környezeti és reproduktív epidemiológusának könyve: Count Down (Visszaszámlálás) címmel. „Hogyan fenyegeti modern világunk a spermiumok számát, hogyan változtatja meg a férfi és női reproduktív rendszer működését, veszélyeztetve ezzel az emberi faj jövőjét”. A díjnyertes tudós már több mint 200 tudományos cikket tett közzé ebben a témában, melyek világszerte széles körű médiavisszhangot kaptak.

Az új könyv szerint a férfiak spermiumainak száma évtizedek óta meredeken csökken, aminek egyik fő oka a környezetben mindenhol jelen lévő vegyi anyagok, amelyek megzavarják a szervezet hormonrendszerét.  Az író kiemeli, hogy a vegyi anyagokon kívül más környezeti tényezők is befolyásolják a férfiak és a nők termékenységét, beleértve a dohányzást, a drogokat, az egészségtelen ételeket, a mozgásszegény életmódot és a stresszt. Még 2017-ben Shanna Swan és kutatócsoportja egy nagyszabású tanulmányt készített, melyben közel 45 000 egészséges férfi vett részt. Megállapították, hogy az elmúlt négy évtizedben a nyugati országokban a férfiak spermiumszáma közel 59 százalékkal csökkent.

„Ha megvizsgáljuk a spermiumszám csökkenésének görbéjét és előre vetítjük annak alakulását, akkor 2045-ben az el fogja érni a nullát” – mondja Swan, vagyis egy átlagembernek lényegében nem lesz megtermékenyítő-képes ondósejtje. Ez enyhén szólva is aggasztó adat!

Az endokrin rendszert és a hormonháztartást károsító vegyi anyagok, első sorban a ftalátok és a biszfenol-A, szinte mindenütt megtalálhatók. A legtöbb műanyagban, növényvédő szerekben, kozmetikumokban, sőt még a bankkártya terminálok nyugtáin is. Ezen vegyi anyagok környezetünkben való állandósult jelenléte egyértelműen összefüggésbe hozható a férfiak és a nők hormonrendszerének működészavaraival. Swan szerint a férfiak reprodukciós képessége évente 1% -kal csökken, ami a tesztoszteronszint csökkenésével, és az erekciós diszfunkció egyre növekvő arányával függ össze. Emellett a lányok körében is jellemzővé vált a pubertás jeleinek egyre korábbi megjelenése.

A hormonrendszer változása, a stressz, a nem megfelelő táplálkozás és életmód mind elősegíthetik a férfiak reproduktív szerveiben a daganatok kialakulását, de egyes műanyagok önmagukban is lehetnek carcinogének.  Pl.: az IARK (a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség kimondta, hogy a bi(2 etilhexil)ftalát nagy valószínüséggel rákkeltő.

Komoly problémaként említi meg, hogy egyértelműen növekszik a nemi szervek rendellenességeivel születő fiúk száma.  Az anogenitális távolság (AGD – a pénisz töve és a végbélnyílás közti távolság) csökkenését figyelték meg a fiúcsecsemőknél. Ez az érték a kutatók megállapítása szerint összefüggésben áll a férfiak megtermékenyítő képességével. Kimutatták, hogy azon fiúcsecsemőknél, ahol az anya vizeletéből flatát mutatható ki, tízszer nagyobb az esélye a kisebb az AGD értéknek, mint a kontrollcsoportban.

Hogyan és miért is történt ez meg? Mik azok a tényezők, amik megváltoztatták termékenységünket és egészségünket? A Count Down című könyv részletezi ezeket a kérdéseket, feltárva, hogy mind az életmód, mind a vegyi anyagok milyen hatással vannak az általános egészségi állapotunkra, termékenységünkre, szexuális életünkre (ideértve a nemek összeolvadásának erősödését is). Elmagyarázza, hogy milyen hatások miért jelentenek fenyegetést világszinten, mik a már fennálló és  várható következmények, valamint egyszerű és gyakorlati tanácsokat ad, hogy magánemberként és társadalmi szinten hogyan tudjuk csökkenteni a káros kémiai anyagokat (a vizes palackoktól a kozmetikai szereken át). A Count Down egyszerre sürgős ébresztés, felvilágosító olvasmány, és létfontosságú tudásanyag a jövőnk védelmének érdekében.

„A napjainkra jellemző termékenységet érintő folyamatokat meg kell állítanunk, különben az emberiség fennmaradását kockáztatjuk” – írja Swan.

Dr. Erdei Edit PhD.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük