Keresés

BalanceTest

A Zinzino BalanceTest egy száraz vércsepp teszt, ami információt ad az omega-6 és omega-3 esszenciális zsírsavak egyensúlyáról a vérben. A tesztjelentésből megismerheti Omega-3 Indexét, Védettségi értékét, Sejtmembrán fluiditását, Mentális erő értékét és még egyéb adatokat is.

A tesztet könnyű elvégezni: kevesebb, mint egy percet vesz csak igénybe. Otthon, kényelmesen kivitelezhető a dolog. Nézze meg a BalanceTest videót vagy a lépésekre bontott utasításainkat, amikből megtudhatja, hogyan kell elvégezni a tesztet.

Gyors és egyszerű mintavétel

Az otthoni tesztelés még soha nem volt ennyire egyszerű. Kezd azzal, hogy regisztrálja a BalanceTest ID azonosítód a zinzinotest.com weboldalon, majd készíts fényképet a teszt kódjáról, mielőtt az alábbi lépéseket végrehajtanád.

Milyen értékeket mér a teszt?

A teszt 11 különböző zsírsav mérésére szolgál. A telített, egyszeresen telítetlen (omega-9) és többszörösen telítetlen (omega-6 és omega-3) zsírsavakat is ideértve. Az egyes zsírsavakra vonatkozó értékeket a táblázat tartalmazza, és azokat az összes megmért zsírsav százalékában fejezik ki. Összehasonlításképpen a táblázatban szereplő egyes zsírsavak átlagos tartományát (kiegyensúlyozott értékekkel rendelkező személyek jelentős számú csoportjától származó adatok alapján) célértékként tüntettük fel. A következő zsírsavak mérendők meg:

Palmitinsav, C16:0, telített zsír

Sztearinsav, C18:0, telített zsír

Olajsav, C18:1, omega-9

Linolsav, C18:2, omega-6

Alfa-linolénsav, C18:3, omega-3

Gamma-linolénsav, C18:3, omega-6

Dihomo-gamma-linolénsav, C20:3, omega-6

Arachidonsav (AA), C20:4, omega-6

Eikozapentaénsav (EPA), C20:5, omega-3

Dokozapentaénsav (DPA), C22:5, omega-3

Dokozahexaénsav (DHA), C22:6, omega-3


Tanúsított tesztkészlet


A Zinzino tanúsítottan megfelel az Európai Unió in vitro diagnosztikai (IVD) orvostechnikai eszközöket szabályozó 98/79/EK irányelvében foglalt előírásoknak. Tekintettel arra, hogy ez alapján a teszt és annak minden alkotóeleme megfelel az alkalmazandó jogszabályoknak és rendeleteknek, a készlet CE-jelöléssel rendelkezik.

Az eredmények kiszámítása


11 a zsírsavakat kielemezzük, és mennyiségük teljes összegét 100%-nak vesszük. A következő 6 értékhez 7 zsírsavat használunk. A 7 zsírsav mindegyikének kielemzett mennyiségét a 100% százalékos értékeként számítjuk ki.

  1. Omega-3, eikozapentaénsav (EPA)
  2. Omega-3, dokozahexaénsav (DHA)
  3. Omega-3, dokozapentaénsav (DPA)
  4. Omega-6, arachidonsav (AA)
  5. Omega-6, dihomo-gamma-linolénsav (DGLA)
  6. Telített zsír, palmitinsav (PA)
  7. Telített zsír, sztearinsav (SA)

Védettségi érték


Elsőként a következő 3 mutatót számítja ki:

  1. Az omega-6 arány értéke a következőképpen számítható ki: (DGLA + AA) * 100 / (DGLA + AA + EPA + DPA + DHA)
  2. Az omega-3 szint értéke az EPA és a DHA összege
  3. Az egyensúlyt mutató érték kiszámítása omega-6 (AA)/omega-3 (EPA) formában történik.

Az egyes jelzőértékek a második számításnál is azonos súllyal szerepelnek. Ezekhez hozzárendelnek egy 0 és 100 közötti értéket, amelyet aztán az ideális esetben 90-nél nagyobb védelmi érték kiszámításához elosztanak 3-mal. Ez nem árul el semmit az adott személy egészségi állapotáról, csak a zsírsavakkal szembeni védelmi szintről.

Figyelem! Mivel az EPA és DHA értékek valamennyi számításra jelentős hatást gyakorolnak, alacsony EPA és DHA százalékos értékek esetén a különösen alacsony vagy akár nulla-szintű védelmi értékek sem ritkák.

Omega-3 index


Az omega-3 index a két, tengeri eredetű omega-3 zsírsav, az EPA és a DHA százalékos értékeinek összesítését mutatja. Az ideális kombinált szint legalább 8%, de ennél magasabb érték, például 10% a kívánatos.

Az omega-3 zsírsavaknak számos előnyük van, mivel ezek a sejtjeink legfontosabb építőkövei. Az EPA elsősorban a vérben, az izmokban és a szövetekben található, míg a DHA az agyban, a spermában és a szemben.

Omega-6:3 egyensúly


Az egyensúly kiszámításához az AA százalékos értékét elosztják az EPA százalékos értékével (AA/EPA), amelyet azután egyensúlyi értékként fejeznek ki, például 3:1 formában. A szervezet omega-6:3 egyensúlyának lehetőleg 3:1-nél kisebb arányt kell mutatnia.

Ha ez az arány magasabb, mint 3:1, akkor Önnek előnyös lehet, ha változtat az étrendjén. Az omega-6 és omega-3 közötti helyes, alacsony egyensúly fontos a sejtek és szövetek normál fejlődése (homeosztázis) fenntartásában, illetve segít abban is, hogy a szervezet kordában tudja tartani a gyulladásos folyamatokat.

Sejtfal-fluiditási index


A fluiditás kiszámításához a két telített zsír százalékos értékét elosztják a két omega-3 százalékos értékével. A fluiditás értéke így (PA+SA)/(EPA+DHA) módon határozandó meg, az eredményt pedig fluiditási indexként fejezik ki, például: 3:1. 4:1 aránynál kisebb fluiditási érték esetén elegendő mértékű a sejtfal fluiditása.

Minél több telített zsír van a membránban, annál merevebb a membrán. Viszont minél több telítetlen zsír van a membránban, annál rugalmasabb a membrán. A sejtmembrán összetétele és szerkezeti felépítése kritikus fontosságú a sejtek, és így a test egészsége szempontjából. Egyrészt a membránnak elég merevnek kell lennie ahhoz, hogy a sejtszerkezet megfelelő legyen. Másrészt viszont a membránnak elég rugalmasnak is kell lennie, hogy a tápanyagok bejuthassanak a sejtekbe, közben pedig az anyagcsere melléktermékek kijuthassanak a sejtekből.

Szellemi erő


Ennek kiszámításához elosztják az AA százalékos értékét elosztják az EPA és a DHA százalékos értékeinek összegével, vagyis: a szellemi erő értéke = AA/(EPA+DHA). Az eredményt szellemi erőt jellemző értékként fejezik ki, például 1:1 formában. Annak biztosítása érdekében, hogy az agy és az idegrendszer megfelelően és kiegyensúlyozottan el legyen látva omega-6 és omega-3 zsírsavakkal, az értéknek 1:1 alatt kell lennie.

A tengeri eredetű omega-3 EPA és DHA fokozott fogyasztásával javul a kognitív teljesítmény. A gyermekkor és az időskor az élet két olyan kritikus szakasza, amikor sebezhetők vagyunk. Az omega-3 hiányát pedig összefüggésbe hozzák a tanulási és memória-problémákkal, valamint a hangulat ingadozásaival is.

Arachidonsav (aa) index


Az AA Index az arachidonsav (AA) elnevezésű omega-6 zsírsav mért értékét mutatja az összes mért zsírsav százalékában. A jó átlagértékek 6,5 és 9,5% között vannak, miközben az optimális célérték 8,3%.

Az arachidonsav (AA) a legfontosabb omega-6 zsírsav a szervezetünk számára. Ez az omega-6 által kiváltott, eltérő funkciókkal rendelkező helyi szöveti hormonok, például prosztaglandinok, tromboxánok és leukotriének termelésének kiindulópontja. Az alapvető funkciója azonban az, hogy a fertőzések előrehaladásának, illetve a sérülésekkel kapcsolatos hatásoknak a korlátozásával megóvja a szervezetet a károsodásoktól.

A teszt elvégzése


1. A Zinzino Teszt jóváhagyott in vitro diagnosztikai termék a saját vérminta otthoni begyűjtésére.


– Először szappannal moss kezet, és jól öblítsd le langyos vízzel, majd szárítsd meg.
Vedd ki a mintakártyát a papírborítékból.
Későbbi használatra őrizd meg a borítékot.
Tépd le a SAVE (őrizze meg) részt a mintakártyáról, és készíts egy fényképet a Test Id (tesztazonosító) számról. KIZÁRÓLAG a SAJÁT teszteredményed fogod látni SZEMÉLYRE SZÓLÓ tesztazonosítóddal. Helyezd a kártyát a két körrel felfelé az asztalra.

2. Alkoholos törlőkendővel töröld meg ujjad hegyét (a középső ujjat javasoljuk).
Élénkítsd fel a vérkeringést karkörzéssel vagy kezed lefelé tartott 20 másodperces rázásával.
Vedd ki az egyszer használatos ujjbegyszúrót. Fordítsd el a vékony műanyag zárófedelet 1/4 fordulattal az óramutató járásával ellenkező irányba. Húzd ki a dugót, és az ujjbegyszúró már készen is áll a használatra.

3. Helyezd az ujjbegyszúrót ujjbegyed belső részéhez, amely az asztalon lévő gyűjtőcsík felé néz. Nyomd az ujjbegyszúró felső végét az ujjad felé, amíg kattanást nem hallasz. Az ujjbegyszúró automatikusan kis sebet ejt az ujjon.

4. Ne érj a szűrőpapír köreihez kézzel. Egyszer óvatosan szorítsd meg az ujjad, és csöppents néhány, legalább 3, szabadon eső vércseppet a mintavételi kártyán lévő körökbe. A vérnek teljesen ki kell töltenie a körök belsejét.
Fontos! Ne nyomd túl erősen az ujjad, hogy így kényszerítd ki a vércseppet.

5. Hagyd a mintavételi kártyát vízszintes helyzetben szobahőmérsékleten legalább 10 percig állni, hogy a minta teljesen megszáradjon.

6. Helyezd a mintavételi kártyát vissza a papírborítékba. Majd helyezd a papírborítékot a fémtasakba, és zárd le.
Fontos! Ne távolítsd el a szárítótasakot a fémtasakból.

7. Helyezd a zárt fémtasakot a nagy borítékba, amelyen a laboratórium címe található: FIGYELEM! A megfelelő mennyiségű postai bélyeggel LÁSD EL a borítékot, mielőtt feladja azt.

8. Regisztráld tesztkódot az interneten: www.zinzinotest.com. Ezen a weboldalon találod meg később saját teszteredményeid is. Az eredmény 10–20 nap alatt készül el.
Fontos! Őrizd meg a kártya „SAVE” (őrizze meg) részét. Csak TE láthatod a SAJÁT teszteredményed az interneten SZEMÉLYES tesztazonosítóddal.