Keresés

 

Az őssejtek korlátlan számú osztódásra, megújulásra képes, nem specializálódott sejtek, amelyek aszimmetrikus osztódás révén önmagukhoz hasonló sejteket képeznek, és emellett utódsejteket is létrehoznak.

A fogantatás után osztódó, majd a méhben beágyazódó magzatkezdemény még „mindenre képes” sejtekből áll, amik a 15. naptól specializálódnak, azaz különböző, egyetlen saját feladattal rendelkező sejtté (ideg-, izom-, csont- és bőrsejtté) alakulnak át. A specializálódásnak azonban ára is van: a sejtek döntő többsége innentől elveszti azt a képességét, hogy az adott szerven kívül bármelyik másik szervben helyt álljon.

Ugyanakkor, ha egy szerv nem működik optimálisan, egy hírvivő anyag segítségével üzenetet küld a csontvelőbe – a csontvelői őssejtek a felelősek a szervezet természetes megújulási szisztémájáért –, amely felismeri az információt, és küldi az őssejteket. Ezek az őssejtek odajutnak a megfelelő szervhez, és az adott szövet sejtjeivé alakulnak, úgy, hogy amikor az őssejt a célterületre érkezik, kihasználja osztódási képességét, és míg ő maga beépül a szervbe, a másolatát továbbküldi. Az adott szerv így képes megújulni, funkcióit megőrizve egészségesen működni.

Az életkor előrehaladtával a termelődő őssejtek száma jelentősen csökken, 25 éves kor után az őssejtek termelődése pedig leáll, tehát felnőtt korban az őssejtek nagy része nyugvó állapotban van jelen, úgy is mondhatjuk: alszik. Mivel az őssejtek jelentik szervezetünk megújulási, regenerálódási bázisát, az őssejt szint csökkenésével különféle betegségek kialakulása kezdődhet el.

Az alábbi forgalmazók termékei segítségünkre vannak az alvó őssejtek felébresztésében. Évek óta sikerrel használjuk őket a genitális egészség helyreállításában.