Keresés

Biofield és E-szmog

Minden élő rendszer, beleértve az emberi testet is, egy nagyon összetett elektromágneses mezőt képez maga körül, amelyet “biomezőnek” nevezünk. Ez a biomező egységnyi töltéseket, ionokat, sejteket; a központi és perifériás idegrendszer és a szív tevékenységei által termelt komponenseket tartalmaz – beleértve a környezethez való alkalmazkodással kapcsolatos folyamatokat is (adaptáció).

Az adaptáció testünk azon képességén alapul, hogy érzékeli a környezetet és kölcsönhatásba lép vele, és ennek megfelelően megváltoztatja saját biomezőjének tulajdonságait. A biomező ezen állandó változásai aztán a különböző biológiai folyamatok módosításait váltják ki. Ezt a folyamatot nevezzük adaptációnak.

A környezet nagymértékben módosíthatja a testi funkciókat, és így hozzájárulhat közérzetünk és teljesítményünk javulásához vagy romlásához. Például a frontérzékeny emberek képesek megjósolni egy közelgő időjárásváltozást, mert az a bolygó elektromágneses mezőjének változásain keresztül erős, stresszt okozó változásokat vált ki neuro-endokrin szabályozásukban. Vagy egy állattal való kellemes találkozás olyan nagy változást generálhat a biomezőben, hogy ezt terápiás célokra is használják, mint például a lovasterápia vagy más állatterápiák.

Biofield és elektromágneses mező

Mivel biomezőnk maga is egy speciális elektromágneses mező (EMF), ezért rendkívül fontos, hogy milyen minőségű elektromágneses környezetben élünk.

A Föld természetes elektromágneses mezője nélkül nem tudunk életben maradni, de bizonyos típusú elektromágneses mezők viszont árthatnak nekünk (fizikailag és mentálisan egyaránt).

Sajnos elektronikus eszközeink – TV, Wi-Fi, mobiltelefon, okoseszközök, mikro, elektromos vezetékek, transzformátorok stb. az utóbbi kategóriába tartoznak.

E-Smog

Manapság mindenki hallott az E-Smogrólt. Ez talán a legalattomosabb formája a környezetszennyezésnek, mivel láthatatlan, szagtalan, legtöbbször nem is érezni, de mindenhol ott van modern társadalmainkban. És ugyanolyan káros, mint a szmog bármely más fajtája.

Az elektronikus szmog, vagy E-szmog az elektromágneses mezők felhalmozódása.

Ezeket a mezőket mindenféle elektromos eszköz bocsátja ki, még a hálószobánk falában lévő vezetékek is. Ez a láthatatlan “szmog” szinte mindent befed. Egyes helyeken vékonyabb, de különösen sűrű a források, például a vezeték nélküli telefonok bázisai, a Wi-Fi routerek, a mobiltelefonok és a számítógépek körül, hogy csak néhányat említsünk.

Az E-Smog komoly hatással lehet az egészségünkre…

Napjainkban az asztma, az allergia, a különböző rákos megbetegedések, a cukorbetegség, a szklerózis multiplex, a krónikus fáradtság és más “modernkori betegségek” egyre gyakoribbak, és a tudósok kezdik az elektromágneses expozíciónak tulajdonítani őket [1].

Az elektro-érzékeny emberek képesek érezni ezeknek a mezőknek a hatását, különböző kellemetlen tüneteket tapasztalva. A legtöbben azonban nem tudnak róla, és elfogadják a fejfájás, a zsibbadás, a fáradtság, az ingerlékenység stb. tüneteit, mint az élet teljesen normális részét, egészen addig, amíg az ezeknek a káros elektromágneses mezőknek való folyamatos kitettség súlyosabb állapotokhoz nem vezet.

[1] A.H. Frey: Electromagnetis field interactions with biological systems (1993) PMID 8440406, doi: 10.1096/fasebj.7.2.8440406.

Dominique Belpomme, Philippe Irigaray: Electrohypersensitivity as a Newly Identified and Characterized Neurologic Pathologic Disorder (2020) PMID 32168876 doi: 10.3390/ijms21061915.